A diákmunka vállalásról

A munkavállalás feltételei

A munkavállalás legfontosabb feltétele, hogy tagja legyél a Pensum Diákmunka Iskolaszövetkezetnek. A szövetkezet lehetőséget biztosít arra, hogy dolgozz, de nem garantálja, hogy munkát kapsz akkor, amikor szeretnél. A tagsági viszony Téged sem kötelez arra, hogy munkát vállalj, de az elvállalt munkát köteles vagy elvégezni.

A Pensum Diákmunka Iskolaszövetkezet tagja lehetsz, ha betöltötted a 16. életévedet és nappali tagozatos hallgató vagy.

Ha még nem vagy tagunk, bármelyik munkanap beiratkozhatsz 9 és 17 óra között.
Amennyiben megoldható – regisztráció esetén – , kérjük próbálj meg 16:30-ig beérni irodánkba, mert a regisztrálás kb. fél órát vesz igénybe. Címünk: Budapest 1088 Szentkirályi utca 8. I. emelet 102. (Szentkirályi Irodaház).

Ne felejtsd el magaddal hozni:

 • a személyi igazolványodat,
 • a lakcímkártyádat,
 • az adókártyádat,
 • a TAJ kártyádat,
 • a saját bankszámlaszámodat (ha nincs, akkor közeli hozzátartozóét),
 • a diákigazolványodat (csak érvényes matricával tudjuk elfogadni – ha nincs matrica akkor iskolalátogatási igazolással is igazolhatod a jogviszonyodat)
 • és ha még nem múltál el 18 éves, akkor szülői beleegyezésre is szükséged lesz (Wordben itt letölthetőPDF-ben itt letölthető). !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Vigyázz! Ha a fentiek közül bármelyik hiányzik nem tudsz beiratkozni!!!

Ha minden szükséges dokumentum meg van, a beiratkozás nem több mint 30 perc. A belépés alkalmával ki kell töltened egy belépési nyilatkozatot, valamint egy munkavállalói szerződést. A belépéssel szövetkezeti részjegyet váltasz, amelynek értéke 500 Ft. Ezt az összeget az első fizetésből vonjuk majd le. A részjegy értékét kilépéskor visszakapod.

Fizetés

Minden munkahelyen jelenléti ívet kell vezetned. Az ezen található — a munkáltató által aláírással — igazolt munkaórák alapján számoljuk ki a béredet. Fizetést havonta fogsz kapni, a ledolgozott hónapot követő hó 10-15. között. A kifizetés banki átutalással történik (az átutalás költségét a szövetkezet állja).

Diákmunka után fizetendő személyi jövedelemadó mértéke 2016-ban 15%

Ha a kapott béreddel kapcsolatban kérdésed van, vagy szükséged van jövedelemigazolásra, esetleg a bérkartonodat szeretnéd kikérni, azt bármikor kérheted munkatársainktól az irodáinkban.

Kilépés

A kilépést csak olyan tagjainknak javasoljuk, akik többé nem lesznek (vagy nem lehetnek) nappali tagozatos diákok. A tagság megszüntetését kétszer is érdemes meggondolni, ugyanis kilépés után csak megfelelő indok hitelt érdemlő bizonyítása után kiadott, külön engedéllyel van lehetőség újra beiratkozni.

Kilépés helyett inkább az inaktívvá válást javasoljuk. Ennek előnye, hogy a tagságod nem szűnik meg, és bármikor újra aktív tagunk lehetsz, egy friss iskolalátogatási jogviszony igazolás bemutatásával.

Inaktívvá úgy válhatsz, hogy e-mailen, telefonon. vagy személyesen jelzed a valamelyik Pensum irodában, hogy mikortól nem akarsz, vagy nem tudsz munkát vállalni.

Diákmunka iskolaszövetkezeti tagságot megszüntetni csak személyesen lehet az irodáinkban egy kilépési nyilatkozat kitöltésével. Ezzel megszűnik a szövetkezeti tagságod. A részjegyed értékét kilépés után átutalással visszakapod.

A tagság megszüntetésének és az évközi adóadatlapok kitöltésének menete: 

 1. Az utolsó munkabér bérszámfejtését követően (a) van először lehetőség a kilépési nyilatkozat kitöltésére (b). helyett: van lehetőség az adóadatlapot kiállítani
 2.  A kiléptetés tényleges dátuma a nyilatkozattétel tárgyhavának utolsó napja. (c)
 3. A tényleges kilépést követő első munkanap (d) van lehetőség az évközi adóadatlap kiállítására (tekintettel arra, hogy az adatlap tartalmazza a kilépés dátumát).

Példa:

 • (a). Ha a augusztus 1-én még dolgoztál (ekkor töltötted utolsó munkanapodat), akkor a bérszámfejtési időszak vége szeptember 12.
 • (b). A kilépési nyilatkozat tételének lehetséges időszaka tehát augusztus 2-31.
 • (c). A diákmunka iskolaszövetkezeti tagságod megszűnik augusztus 31-én.
 • (d). Az adóadatlap kiadható szeptember 12-től